diumenge, 4 de desembre del 2016

garrons de porc al forn

Garrons de porc al forn


Feia temps que volia fer aquests garrons....("codillo" en castellà).
No es complicat de fer, però, entre pitos i flautes, ens durà tot el matí.
Això si, val la pena...nanos.
Aquesta part del porc és molt tendre, com ho poden ser les galtes també.
Aquesta recepta és per a 4 persones, tot i que les fotos són de 8 persones (8 garrons).
Fer-lo per Nadal...home, es pot fer, encara la carn de porc no massa glamurosa, no?....però si, es podria fer, per qué no....i més en temps de crisi.
Sigui com sigui, és un plat d'aquells de bon tiberi...de servir un bon tros de carn a cada persona.

INGREDIENTS
4 garrons de porc
4 patates
1 ceba
1 cap d'all
1 pastanaga
1 got de vi blanc
romaní
oli d'oliva
pebre negre
sal


Pel brou
1 pastanaga
1 os de pernil
1 os de vedella
1 porro
1 fulla d'api

 VARIANTS:
- Es pot substituir el vi blanc per vi ranci o brandi
- Es pot fer sense brou i fer servir directament una mica d'aigua
- Es poden afegir tota mena de bolets

ELABORACIÓ
Netegem una mica els garrons.
  Són macos, eh?....un bon tros per persona. Avui en faré 8 (el doble de la recepta).
Primer de tot els haurem de bullir uns 45 minuts.
Perfecte.
Els reservem.
Aquest brou el colem....
...que sempre deixa anar una mica de "porqueria".
El posem de nou en una olla...i completarem una mica el brou....
  ...afegin-t'hi unes verduretes i tal...
...un os de pernil....
...un parell de pastanagues...
...una mica de julivert...
...una fulla d'api....
...un porro...
  ...ho salem una mica...
  ...i ho deixarem coure uns 50-60 minuts....
Mentre anirem preparant les patates: una per persona.
Les partim per la meitat, les salem i les empebrem.
Un xorret d'oli per sobre...i al forn a 180º graus durant uns 25 minutets.
El brou el remenarem una mica.
Un cop fet, el colarem.
  I el deixarem net.
Les patates no estàn cuites del tot. La idea és deixar-les a mig coure per incorporar-les al final de la cocció dels garrons, amb la salseta.
 Posem els garrons en una safata pel forn....els salpebrem i hi tirem la ceba tallada i els alls sencers.
  La pastanaga tallada a rodanxes grosses.
Una mica de romaní...un raig d'oli d'oliva....
...i ho posem 20 minuts al forn, a 180º graus.
  Als 20 minuts...incorporem el vi i deixem fer 10 minutets més.
A continuació...hi afegirem el brou.
Podem posar uns tres o quatre cullerots....i els deixem coure 25 minuts més.
De tant en tant, anirem ruixant els garrons amb el brou.
Compte no us cremeu, eh?
   Passats els 25 minuts, li donarem la volta als garrons, que ja hauran agafat bon coloret.
Afegim, ara si, les patates i els deixem coure 25 minuts més. Els garrons els podrien coure a més alta temperatura i reduïr així el temps de cocció, però la cocció a 180º graus ens deixarà la carn molt sucosa...i tendre.
Passat aquest temps, separem la carn i les patates de la resta.
Amb un turmix....picarem aquest suquet de brou.
  ...i el tirem per sobre dels garrons i les patates.
Ara, nomès ens quedarà daurar-ho tot plegat.
Podem pujar una mica el forn, a 200º i en 15 minutets ens quedarà daurat. Podeu ruixar-ho tot amb la salsa de tant en tant. Rectifiqueu de sal si cal.
Ara sembla que ja està.
  Al menys fa la pinta, no?
Penseu que aquesta carn conserva molt bé l'escalfor...així que els podeu servir 15 o 20 minuts...desprès de fer-los que encara seràn prou calents. Ho dic per què de vegades aquest temps et permet organizar-te millor.
  Emplatem...un garró...una patatna...i una mica de salseta.
Una magnífica presentació...a la que no li calen massa filigranes...
    ...d'aquelles que diuen "cómeme!!!".
  Entra per la vista i això és molt important en un plat.
Doncs vinga a dinar.
  Per cert, la carn es desfeia a la boca...
 Bon Profit !!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada